(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Marmeláda - z rybízu, ostružin, špendlíků, višní, třešní ...
Potřebné ingredience
2 kg rybízu, 150g krystal cukru, 1 kg krystal cukru
Postup přípravy
Jen opraný rybíz, bez lístečků, ale i se stopkami dám do hrnce, přidám 150 g cukru a dám na plyn. Zpočátku stále míchám! Postupně teplem bobulky popraskají a pustí šťávu, za stálého míchání a mírného bublání ještě asi 20 min. povařím. Pak horké přepasíruji přes sítko. Horkou směs dám opět do hrnce, přidám 1kg krystalu a míchám až do rozpuštění. Horké plním do skleniček od dětské výživy a obracím dnem dolů. Nezavařuji! Marmoška je krásná, čirá, pěkné barvy. Pokud se mi zadaří se s tím poprat, pošlu i foto!
Takto dělám i z ostatního výše jmenovaného ovoce, ale pasíruji přes sítko s většími dírkami, aby mohly prolézt i kousky se slupečkama (máme rádi) a v sítku zbyly jen pecky. Do směsi lze pak dodat i přípravky na zahuštění, jak je kdo má rád. Já toto nedělám. Když je marmoška krapet řídší, tak nám to neva!!
Takto dělám i z ostatního výše jmenovaného ovoce, ale pasíruji přes sítko s většími dírkami, aby mohly prolézt i kousky se slupečkama (máme rádi) a v sítku zbyly jen pecky. Do směsi lze pak dodat i přípravky na zahuštění, jak je kdo má rád. Já toto nedělám. Když je marmoška krapet řídší, tak nám to neva!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
18. 10. 2016, 14:25
hamricka
(upraveno)
25. 7. 2016, 17:09
Dnes jsem vyzkoušela vaší marmeládu, je opravdu vynikající, jinou už dělat nebudu.Mela jsem tmavé višně a máme raději řidší, a toto bylo úplně tak jak jsem chtěla.
sympatie
(upraveno)
30. 7. 2016, 19:40
@hamricka
Asi bych přidala přípravek proti plísni
hamricka
(upraveno)
29. 7. 2016, 12:31
@hamricka
Tak jsem to asi moc prechvalila, dnes je 29.7. a všechny marmeladky mám plesnivy. Kde jsem mohla udělat chybu?
ruzenaji
(upraveno)
18. 10. 2016, 9:58
@hamricka
Nikdy jsem nepoužila přípravek proti plísni. Sklenice prázdné po umytí, předem sterilizuji vložením do trouby asi na 100 stupňů. Víčka před uzavřením potírám utěrkou namočenou ve slivovici nebo jiném alkoholu (vodka, rum...). Takto dělám i při ostatním zavařování - sladké, slané, kyselé, maso......
Moňulín
(upraveno)
29. 7. 2016, 16:06
@hamricka
Já zavařím, džem se mi pak nikdy nakazí.
marge
(upraveno)
18. 10. 2016, 10:58
@Moňulín
Já tedy nezavařuji,ale neplesniví mi.. Dělám ovoce+želírovací cukr 3v1 Že by tam oni dávali něco proti plísním??